sekaná z pšenice

 

Potřebujete:

1 kg celá zrníčka pšenice, ( může být obyčejná i špalda)

sůl, pepř, paprika, majoránka, petrželka,

2 vajíčka,

2 cibule, 4 měsíčky česneku

strouhanka,

olej.

 

Pšenici namočíte přes noc do studené vody, voda by měla přesahovat.

Ráno slijete vodu a dáte vařit pšenici ve vodě a trošku soli, v papinově hrnci asi tak půl hodiny, jinak asi 50 minut.

Uvařenou pšenici scedíte od vody a pomelete na masovém mlýnku společně s nakrájenou cibulí a česnekem.

pak přidáte do směsi vajíčka, koření a dohustíte strouhankou.

 Můžete polovinu hmoty schovat do mražáku a zpracovat jen tu druhou polovinu.

Vytvoříte 1 nebo 2 sekané na plechu a potřete olejem. Dáte zapéct.  V elektrické troubě asi tak 25-30 minut na pečení z obou stran. Může být i křupavá kůrka nahoře.

 Podáváme s vařenými barmbory , či s bramborovou kaší či salátem. Může být i za studena s chlebem.

K tomu přidáme čerstvou zeleninu a nebo zeleninový salát, nejlépe ze zelí.