zázvor lékařský

Používá se kořen béžové barvy. Dnes lze běžně koupit v obchodě. Lze ho schovat v ledničce a nebo kandovat či sušit.

Na zázvor si vždy vzpomenu, když chci pít něco, co mě zahřeje a vypálí tzv. pocity nachlazení.  Použít ho můžete i na cesty proti nevolnosti.

Co dělat při nachlazení a nebo jak předcházet nachlazení? Pít zázvorový čaj........... je lahodný a decentně pikantní:

očistit kousek zázvoru a nakrájet na tenké plátky, zalít vroucí vodou a nechat 5 minut louhovat. Lze přichutit medem a nebo i citrónem. Kdo chce ještě více zatočit s neduhy v těle, může přidat do čaje skořici a hřebíček. Na jeden šálek je třeba asi tak 1cm zázvoru.

Další doporučení:   celý zázvor očistit a nastrouhat, smíchat s cukrem a nebo s medem a dát do skleničky a do ledničky. Pak stačí lžička směsi zalít vařící vodou. Nebo zalít plátky a po 5 minutách rozmixovat, tím získáte účinnější  a pálivější směs.

 

 Při začínajícím škrábání v krku doporučuji cucat a rozkousat pár kousků sušeného a kandovaného zázvoru.

 

Sušený zázvorový prášek běžně používám na vaření, třeba do luštěnin, ale jen opatrně na dochucení.

 

Účinné látky v zázvoru:

oleoresiny a těkavé oleje............ mají tišící, spasmolytické, protizánětlivé a digestivní vlastnosti....schopnost předcházet kinetózám a nevolnosti v těhotenství. Zázvor omezuje nevolnost a závratě, i po alkoholu.

Úleva od bolesti a otoků poté, co užijete práškový zázvor..........snižuje činnost zánětlivých látek v těle.

 Po staletí se zázvor užívá k léčbě nadýmání a trávicích potíží.

 

Koupíte nejen čerstvý zázvor, ale i prášek, kandovaný,  kapsle se zázvorem na cesty a pod.