seitan

Jedná se tzv. maso vyrobené z pšeničné hladké mouky. Obsahuje hodně bílkovin.  Lze koupit ve zdravých výživách neochucené i hotové výrobky ze seitanu.

Můžeme si ale vyrobit vlastní seitan.

1kg mouky a půl litru vody a zaděláme těsto, necháme 1 hodinu odpočinout, Pak ponoříme těsto do misky s vodou teplou a mačkáme až vymačkáme bílou vodu, tu slijeme a postup mačkání opakujeme, dokud teče bílá voda z těsta, pak ještě mačkáme ve studené vodě. Nakonec máme asi 1 třetinu masa seitanu z původního těsta.  Nakrájíme na plátky a dáme vařit do ochucené vody solí a dalším kořením dle chuti. Lze i obarvit šťávou z červené řepy nebo rajčat. Vaří se asi půl hodiny. Poté se připravuje stejně jako maso, do guláše, na řízky, k omáčkám atd.