Děti předškolního věku

 Děti od 3 do 6 let jsou tzv. děti předškolního věku.

 

 

Děti v této době stále hodně rostou, mají hodně pohybu a také se vyvíjí rychle jejich myšlení. Srůstají se společností, chodí často do školky a nebo do nějakého dětského kolektivu. Dosti často mohou být nemocní, pokud nemají dostatečnou imunitu, v kolektivu ostatních dětí se infekce rychle šíří. Získávají tak odolnost proti kdejakým nemocem ale také se projevuje jejich schopnost soustředění, samostatnost a schopnost komunikace s okolím.

Děti potřebují při výživě dbát na dostatek bílkovin, minerálů, vitamínů. Především vitamíny C a B, železo, hořčík, jód.

Měli by tedy jíst alespoň třikrát do týdne výživné bílkoviny z luštěnin. Pak zařazovat také vajíčka, sýry,tvaroh, kysané mléko, jen celozrnné pečivo, kvasnice, popřípadě jiný zdroj B, otruby, vločky, pangamin.

Mák, kokos, švestky i sušené, petrželovou nať.

 Syrové ovoce, hodně bohaté na C, kiwi, citrón, ostružiny, rybíz.

Čaje ovocné, šípkové, bylinkové. Štávy z ovoce ale pokud možno bez přísad.

 Při nemoci zvýšit dávku vitamínu C, třeba udělat čaj z jehličí, nejlépe borovice, přidávat cirónovou šťávu. Sladit medem.

Popřípadě C vyrobené z třešně acerola, šťávy vyrobené z rybízu, šípku, jeřabin, jablek, např. fytotonic ,více na www.zdraviapriroda.cz.

Podávat kapky echinaceové, z eleutherokoku, které podporují imunitní systém. Bylinkové čaje z černého bezu, šalvěje, jitrocele.

Můžete také vyrobit sirup na kašel a nachlazení:  nakrájíme cibuli, přidáme tymián, šalvěj, med a nebo hnědý cukr, přidáme vodu a dáme vařit tak 5 minut. Pak scedíme a dáváme na lřičku několikrát denně.

 Nebo nastrouháme zázvor, přidáme citrónovou šťávu, hnědý cukr a necháme den  uležet ve sklenici. Pak scedíme a vymačkáme . Dáváme opět na lžičku. Hodně zapít teplým čajem.

Dá se pořídit jitrocelový sirup, sirup z černého bezu, z brusinek. Vše je dobré a pomáhá.  Snažte se vyhýbat bílému cukru a bílé mouky, tyto věci berou z těla dobré živiny a nedávají nic cenného.

 Sladkosti zkuste nahradit ovocem , i sušeným, ořechy, mandlemi, kokosem a podobně.

Vařte pokud možno vždy čerstvé jídlo a dávejte dostatek syrové zeleniny, nejlépe alespoň 2x denně, vždy jako součást hlavních jídel, oběda i večeře. Vůbec nezaškodí i na svačinu.

Ovoce dávejte vždy zvlášť, ať se nemýchá s ostatním jídlem, aby se mohlo dostatečně natrávit a využít. Nejlépe ráno po probuzení, na prázdný žaludek po vypití čaje nebo vody s citrónem.

Nepoužívejte mikrovlnku, mikrovlnný proces znehodnocuje potravinu, jídlo se vlastně stává mrtvé a bez hodnoty. Ohřívejte jinak.

Omezte smažení a pečení na moc hnědou kůrku. Zbytečně nezatěžujte mladý organismus přepálenými tuky.

Solte jen decentně, děti nemají ještě tak zničené chutě, jako dospělí.

 Hlídejte dostatečné pití, nejlépe vodu, čaje , šťávy.

 

Samozřejně dbejte i na dostatečný spánek a také pohyb nejlépe na čerstvém vzduchu.

Dávejte dětem dostatek své lásky  a péče.

 Váš čas věnovaný jen jim, jejich hrám , je ten nejlépe využitý čas. Jen tak najdete ten správný vztah mezi vámi a dětmi a také poznáte nejlépe jejich potřeby a zájmy a najdete i vzájemné pochopení.  Pochopíte i jejich rozdíly v myšlení mezi vámi a jimi. Každý jsme jiný a není dobré vždy vnucovat jen svůj názor dětem, i oni mohou mít svůj názor a může být správný.