Kojenci

 Slovo kojenec je od slova kojit , tedy mateřským mlékem z prsou své maminky. Od toho vlastně ta žena ty prsa má.

Nejpřirozenější a nejlepší, tedy nejvýživnější a bohatou stravu pro kojence máte vy maminko sama ve svých prsou. Příroda to tak hezky zařídila, aby jste nemusela nikam běhat, nic vařit, nic extra nakupovat a vymýšlet, máte jídlo pro své děťátko stále při sobě a vždy v té nejlepší formě a teplotě.

 Kojit můžete ihned po porodu, kdy je v prsou ze začítku jen hustá výživná hmota, která ještě není úplně tak mlékem, ale oto významnější je.

Ze začátku Vás mohou prsa bolet a budete muset možná rozproudit všechny kanálky.

Můžete zahřívat vodou a masírovat prsa oleji. Natírat bradavku olivovým olejem, který je jedlý a navíc antibakteriální.

Pokud potřebujete rozproudit kanálky, nejlépe se mi odsvědčila ruční odsávačka. Ze začátku hodně pomůže od přeplněných prsou a uvolnit tlak v kanálcích.  Stačí trošku odsát z každého prsu.  Při bolestivých prsou si pomáhejte masírováním směrem k odsávačce.

 Pokud máte rozpraskané bradavky, tak si pořiďte silikonové kloboučky na bradavky.

 Nevzdávejte to ani, když dojde tzv. krize, tedy zdá se vám, že dítě více pláče a má stále hlad. Jedná se o přechodné období, kdy se mění složení vašeho mléka pro potřeby většího dítěte. Po nějaké době se krmení zase ustálí a uvidíte, že bude vše v pořádku.  Nevadí, ani, pokud musíte v noci vstávat i 3x a více. Vydržte, vše se ustálí. Vaše dítě asi potřebuje častější krmení a váš dotyk. Nejedná se přece jen o holé krmení, ale jedná se taky o velmi blízký citový dotyk na holou kůži a dítě je blízko vašemu srdci. Některé děti potřebují častěji maminčinu blízkost. Neupírejte mu ji a ani sobě. Jedině tak vzrůstá  citové pouto a krásný láskyplný vztah mezi vámi. Žádná lahvička to nenahradí. Spánek si maminko zkus vynahradit klidně i přes den, když miminko spí a nebo to nějak vydržíš. Po pár měsících se stabilizuje i  režim spánku u dítěte a ty se určitě nějak vyspíš. Neříkám, že vždy úplně, ale těch pár měsíců stojí za to.

Nevzdávejte to, ani když vy sama jste nemocná a musíte třeba brát antibiotika, např.dost často vzniká zánět prsou. Mě osobně doktorka tvrdila, že je dokázáno, že se léky nedostanou do mateřského mléka a tedy klidně kojte dál. Pokud nevěříte, tak odstříkávejte a krmte z lahvičky jen dočasně. Jakmile to zase půjde, tak opět kojte. Vždy lze obnovit kojení.

 Mateřským mlékem krmené děti nebývají nemocní a mají i dobrý a zdravý přírůstek váhy, pokud vypadají baculatě, nemusíte mít strach, je to lidský tuk, ne zvířecí, který by jim ublížil . Většinou to ve druhém roce vyběhají. Dáváte jim i základ do dalšího života, základní nastavení trávení, odolnost,  oddálení a nebo dokonce neprojevení alergií a jiných nemocí, které třeba máte ve své rodině.

 

Dítě vám asi dají hned vedle vás v porodnici a tedy můžete kojit, jakmile se dítě ozve, ono může mít žízeň a nebo hlad, je to jedno. Mateřské mléko plní funkci obojí, není třeba dávat čaj a jiné tekutiny. Ba právě naopak, čím dříve dáváte rúzné džusy, tím dříve je náchylnost na různé alergie.

Na počátku sání je vždy řidší mlíčko, na pití, ke konci kojení je v prsu hustší mlíčko na zasycení. Pokud má dítě žízeň a nebo ještě hlad, klidně mu dejte ještě i z druhého prsu. Do příštího kojení se vám zase vytvoří nové mlíčko, nemusíte se bát. Já někdy kojila i co hodinu, a nikdy mi nechybělo. Prsa ale raději střídejte. Ze začátku kojte klidně z obou, aby se vám odlehčila prsa.

 

 V mateřském mléce je plno živin, jako jsou bílkoviny, tuky, cukry, sacharidy,voda ,vitamíny, minerály.

V jakékoliv jiné náhražce mateřského mléka je vše horší. Navíc kravské mléko může vyvolat alergie , náchylnost k chorobám i k diabetu , k astmatu a zahleňuje.

 Když už musíte volit nějakou náhražku, že třeba jste vážně nemocná a nebo nejste biologická matka, tak volt e raději sojové mléko. Obsahuje vyváženější živiny, než kravské.

 Kojit můžete třeba i 3 a více let. 

A hlavně nedejte na zastaralé názory vašich maminek a babiček, že např. : to dítě potřebuje dokrmovat, máš to mléko řídké. Nebo : má řídkou stolici, máš řídké mléko a další podobné nesmysli.  Mléko nemáte řídké, ale vždy akorát. A kakání kojených dětí je řídké.

  

 Většinou se dnes setkáte u dětské lékařky, že už ve 4. měsíci vám začne říkat, přikrmujte . Vy se ale nedejte, lékaři jsou učeni zastaralými a špatnými názory.

Krmit dítě jen mateřským mlékem se doporučuje až do 8 . a 9. měsíce bez jakýchkoliv příkrm a čajíčků. A jsou o tom napsány nejedny vědecké studie.

Voda v mateřském mléce je.

 Do 9. měsíce věku není dostatečně vyvinuta tvorba enzymů na trávení obilovin jako je pšenice a její lepek.

Pokud tedy chcete začít s příkrmem v 8. měsíci, doporučuji začít dělat lehké řídké kašičky, ale rýžové a kukuřičné, popřípadě z jáhel a pohanky, ty neobsahují lepek.  Dáte do mléka trošku rýže a lehce povaříte, poté rozmixujete a dovaříte. Můžete dochutit medem.

 Můžete začít dávat na svačinky ovoce, ze začátku nastrouhané a nebo rozmačkané, později i do ruky, ať se dítě cvičí v kousání a v prořezávání zoubků.

V9. a nebo lépe v 10. měsíci múžete začít dávat  i chleba a grahamy z  pšenice a pšeničné kaše.

Vařte také zeleninové polévky na oběd, a sice nejprve jen z brambor, mrkve, trošku oleje. Není třeba solit a jinak dochucovat. Na začátku mixujte polévky, pozdeji jen lehce rozmačkejte třeba vidličkou. Jakmile to dítě zvládá jíst, dávejte i větší kousky zeleniny na talíř a ať samo jí rukama a má jídlo jako hru.

Postupně zařazujte další zeleninu a  a obměňujte ji.

 U kojenců doporučuji brambory,mrkev, petržel, špenát,hrášek, čočku, brokolici, květák, kedluben, celer, petrželovou nať, růžičkovou kapustu , rajče, dýně. Místo brambor můžete dát rýži, pohanku, kroupy, jáhly,  ovesné vločky, prostě to obměňujte. Můžete dávat i vaječný žloutek a sýry.

Bílek až tak od 1 roku dítěte.( je tam hodně bílkovin zbytečně)

Zahušťujte třeba droždím Tebi nebo vločkama. Přidávejte někdy sojovou mouku. Někdy mořské řasy. Někdy sezamové semínko, lněné semínko. Vše je v polévce.

Vždy dejte alespoň trošku oleje do zeleninového jídla pro lepší vstřebání některých živin z potravy a dítě potřebuje nějaký tuk. Stačí 1 lžička . Postupně můžete trošku osolit, přidat majoránku. Nepřehánět, děti mají citlivé chuťové pohárky.

Dávejte dětem zeleninové a ovocné šťávy, nejlépe čerstvě vymačkané. 

 Podávejte už klidně čaje a to ovocné, heřmánkové, feniklové.

  Pokud k tomu stále kojíte, tak vašemu dítěti určitě nic nechybí.

Pokud kojíte, tak i vy musíte stále jíst hodně ovoce, zeleniny, bílkovin , obilovin, tuků a další , jako jsou luštěniny hlavně sója, celozrnné výrobky, dobré oleje, mák, kokos, sušené švestky, ořechy, mandle, sezam, lněná semínka, slunečnicová semínka. Nebojte se vajíček a mléčných výrobků.

 Měla by jste hodně pít, doporučuji feniklové čaje( proti nadýmání u dítěte), kopřivové čaje, ale i ovocné a šípkové. Vodu a někdy i minerálky . Můžete pít i různé šťávy z ovoce a zeleniny. Hodně pít, znamená, fakt hodně, myslete na to, že potřebujete vodu nejen pro sebe, ale i pro kojené dítě a také pro vaši větší zátěž a v šestinedělí i pro větší pocení.  Káva vás bude dehydratovat, zkuste se tohoto hloupého nápoje  zbavit.

 2,5 i 3 litry tekutin denně.

Proto, aby i vaše dítě spalo a vy jste vydržela zátěž se vstáváním a celý ten kolotoč kolem dítěte, tak se snažte, co to jde taky spát a odpočívat.

 Je sice dobré chodit na procházky do přírody s kočárkem, ale pokud cítíte únavu, tak i klid je někdy třeba.

 

 

Doporučuji sehnat knížku s recepty a vysvětlením:  Vegetariánská kuchařka pro děti , Drahomíra Červená