želatina

Želatina se vyrábí z kostí zabitých zvířat.

Tedy pravý vegetarián ji nejí.

 Setkáte se s mnoha tvrzeními o zdraví želatiny, ale ona je pravda zase asi někde jinde.

 

1. proč by měl člověk jíst kosti ze zvířat, když on má jiné složení kostí.

2. CHrupavky a ohebnost našich kloubů lze docílit právěže nejedením masa a také pravidelným pohybem. Vždyť močovina v mase poškozuje klouby a usazuje se v celém těle a škodí.

3. Výrobci se potřebují zbavit všech zbytků při výrobě masa a tak našli možnost, jak natlouct do lidí, jezte želatinu je zdravá, ale není to podloženo žádným pořádným výzkumem a srovnáním s lidmi, kteří nejedí maso a tedy ani želatinu.

 

Dokonce se vyrábí různé želatinové bombóny a cpou se tím děti už od malička a to vše na základě reklam a neověřených článků v časopisech.

 

 

Dává se dneska i želatina do jogurtů, do šlehačky, do pomazánek z tvarohu, do tvarohových krémů a zákusků.

 Nevím proč musí být i v jogurtu, když ten by měl zhoustnout přirozenou tvorbou mikroorganismů , tedy asi se šidí i tady při výrobě a zahušťuje se želatinou. Jak ubohé. Je skoro štěstí najít jogurt či tvarohový krém bez želatiny. Roztrhl se s ní snad celý pytel a výrobci se vzájemně kopírují nesmyslem?

 

Pokud nechcete jíst želatinu , musíte hodně v obchodě číst a najít výrobky, kde není.

 

Želatinu lze nahradit doma např. při výrobě želé a pod.  agarem.

 Někteří výrobci používají ještě pektin, xantan a karegenan. Na zahuštění i škrob.

 

PS:  Já sama , pokud nedopatřením sním želatinu, tak to brzy poznám, je mi z toho špatně od žaludku a nebo mám střevní problémy. Stejné pocity mají i ostatní mí známí vegetariáni. Tedy není to v pořádku, ji jíst.