kopřiva

Kopřiva roste všude blízko vody, na mezích. Trháme ji spíše v čisté přírodě, aby neobsahovala zbytečně dusičnany a těžké kovy.

Obsahuje hodně železa a chlorofilu. Vstřebání v těle se zvýší za přítomnosti přírodního vitamínu C, tedy přidejte třeba čerstvou  citónovou šťávu.

Kopřivy můžete trhat na jaře do 20. května a použít ihned a nebo nasušit a používat během roku. Doporučuji trhat v rukavicích a pokud možno čisté a zdravé kopřivy klidně celé bez kořenů.

Nápoj z kopřiv lze používat stále, nepatří mezi návykové byliny.

 

Doporučuji čaj z kopřiv a přidat citrónovou šťávu, dochutit lze dle chuti medem nebo třtinovým cukrem.

Lze kopřivy přidávat i do zeleninových jídel nebo vyrobit špěnát.

Některé hospodyňky vyrábí kopřivový sirup.

Já ještě někdy vyrábím hned na jaře tzv. zelený nápoj:   natrhám kopřivy, pampeliškové listy, řebříček, sedmikrásky, jatelinku listy a to vše dám do mixéru, přidám vodu, med, citr. šťávu a rozmixuji. Scedím přes sítko a je zelený koktejl hotový. Vypadá sice zvlášťně, ale je chutný a tělu dodá na jaře dostatek dobrých látek a pomůže s očistou.